Rettigheter

Opphavsretten forsvares og forvaltes i små skritt – i forhandlinger, ved innføring av nye forretningsmodeller og i møte med ulovligheter. Ukas nyheter fra opphavsrett og kulturøkonomi tar for seg en rekke slike små (og noen større) skritt.

Åpen tilgang og rettigheter

Som vi skrev i forrige uke, ble rapporten om rettighetsspørsmålet for forskningsartikler med åpen tilgang lagt fram før jul.

Rapporten, skrevet av Torger Kielland, kan hentes her (pdf).

Plattformer, deling og data

Nederlandske universitetsrektorer advarer mot de kommersielle plattformenes makt og får norsk støtte.

Ny dansk piratdom

Dansk høyesterett skjerpet dommen mot en mann som hadde publisert veiledninger om hvordan man bruker den ulovlige strømmetjenesten Popcortime.


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Artikkel 17

Innenfor EU fortsetter forberedelsene for innføring av det vedtatte opphavsrettsdirektivet. For artikkel 17, som påla de store nettplattformene et ansvar for brukeropplastet innhold, har det nå pågått en «stakeholder dialogue» siden i fjor høst. Det femte møtet ble avholdt torsdag i denne uka.

  • Article 17 stakeholder dialogue: What we have learned so far (Kluwer Copyright Blog)
    Part 1 | Part 2

Nytt fra avtaleverket

Normalavtalene er en viktig del av det norske litterære systemet. Flere nyheter fra dette området kom sist uke.

For øvrig

Til slutt

Fra den arabiske våren til Cambridge Analytica: Tiåret vi har gått ut av har snudd opp ned på våre holdninger til sosiale medier. Men vi gjør det for enkelt når vi gir Facebook og Twitter all ære eller all skyld, skriver Wired i sin oppsummering:

Facebook, Twitter, and YouTube were not invented to undermine trust in science or indoctrinate racists. They just turned out to be the best possible ways to accomplish those goals.