Rapportert

September er rapport-tid. I dag forteller vi om rapporter om KI, artistøkonomi, salgstall og lesertall. Og ikke så rent få nyskapinger.

KI, mediene og opphavsretten

Presseorganisasjonene, med økonomisk støtte fra Kopinor, har lagt fram en rapport som kartlegger dagens situasjon og skisserer fremtidsscenarier for generativ kunstig intelligens og opphavsrett. 

Rapporten ble lagt fram på et frokostmøte tidligere i denne uka:

Nyskapinger innen KI

OpenAI har lansert en ny språkmodell som skal kunne løse mer komplekse problemer ved hjelp av en ny metode. Den skal til og med kunne telle antall r-er i ordet strawberry.

Samtidig utvikles stadig nye applikasjoner som bruker generativ kunstig intelligens. The Economist vil nå publisere automatisk oversatte artikler, mens danske forskere har utviklet et verktøy for å analysere litterære tekster.

Artistundersøkelse skaper debatt

Gramart har i samarbeid med senteret CreaTeME ved Universitetet i Agder gjennomført en undersøkelse av situasjonen, særlig de økonomiske forholdene, for utøvere av populærmusikk. 

No fakes

I USA er det tverrpolitisk støtte i både senatet og representantenes hus for et forslag om å innføre en rett til å verne enkeltpersoners stemme og utseende mot etterligninger ved hjelp av kunstig intelligens.

Et lignende forslag ble fremmet i U.S. Copyright Offices rapport fra i sommer:


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Færre fysiske bøker

– Vi befinner oss i en brytningstid hvor folk leser færre fysiske bøker og medievanene endrer seg raskt, heter det i innledningen til bransjestatistikken fra Den norske Forleggerforening.

KI og menneskerettigheter

Tidligere i september undertegnet Norge og en rekke andre land, samt EU-kommisjonen, Europarådets konvensjon om kunstig intelligens. Formålet med konvensjonen er å sikre at utvikling og bruk av KI er i tråd med menneskerettigheter, demokrati og rettsstatsprinsipper.

For øvrig