På spissen

Det er kanskje bare en pandemifølelse. Men ut fra ukas nyheter virker det som digitaliseringen nå virkelig setter motsetningene på spissen, både når det gjelder rettigheter, teknologi og økonomiske modeller. Bare se her:

Rettighetsstrid om åpen tilgang

Det drar seg til nå. Fra og med 2021 må forskningsprosjekter som får støtte av forskningsråd og andre finansieringskilder som er tilsluttet Plan S, publisere åpent og gi anledning til fri deling.

Lisensbestemmelsene er formulert i Coaliton S's Rights Retention Strategy. En rekke internasjonale tidsskriftforlag har nå gått ut mot deler av denne strategien. Og har fått svar.

«Det er lett å forstå at det er frustrerende å stå midt i overgangen mellom et lukket abonnementssystem og et nytt system med åpen tilgang», sier forskning- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim, som likevel ikke kan love mer penger til publiseringsavgifter:

Pensumdebatten

Spørsmålet om tilbud og etterspørsel av digital og fysisk pensumlitteratur debatteres videre i avisen Khrono:

Som forleggere er vi opptatt av å tilgjengeliggjøre de formatene som studentene ønsker, og å bidra til digitalisering av lærebøker til studenter

Blom-Stokstad, Gundersen og Skaldehaug

Samtidig forsøker institusjonene å få system i rettigheter og retningslinjer rundt opptak av digital undervisning:


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Google, Facebook og medieøkonomien

Og så er det Canadas tur. Medieorganisasjonene lanserer en kampanje mot nettplattformenes bruk av medienes innhold.

Som vi tidligere har skrevet om, har Google truet med å trekke seg ut av Australia på grunn av inngripende lovgivning. Statsministeren lar seg ikke skremme og inviterer Microsofts søketjeneste inn til erstatning. Med en markedsandel på under fire prosent.

For øvrig