Tysk dom om fremstilling av datasett
Landesgericht Hamburg avsa i september den første dommen i et EU-land om forståelsen av digitalmarkedsdirektivets bestemmelser om tekst- og datautvinning og kunstig intelligens. Organisasjonen LAION, som fremstiller KI-modeller og datasett for fri deling, var blitt saksøkt av en tysk fotograf som fant sine bilder i datasett som blant annet var brukt videre av selskapet Stability AI. Retten fant at LAION måtte regnes som en forskningsorganisasjon og dermed falt inn under direktivets artikkel 3.
- Landmark decision on AI training and text and data mining (Bech Bruun)
- The German LAION decision: A problematic understanding of the scope of the TDM copyright exceptions and the transition from TDM to AI training (IPKat)
- Tysk domstol treffer den første avgjørelsen om tolkning av unntaket for tekst- og datautvinning i digitalmarkedsdirektivet artikkel 3 (og 4) (Immaterialrettstrollet)
Indeksering eller tekstutvinning?
Oppstartsselskapet Perplexity tilbyr en chatbot som kombinerer kunstig intelligens med oppslag på nettsider. New York Times har nå krevd at selskapet slutter å hente avisens innhold, mens Perplexity mener de indekserer på linje med en søkemotor.
- NYT sends AI startup Perplexity 'cease and desist' notice over content use (Reuters)
- The New York Times warns AI search engine Perplexity to stop using its content (The Verge)
Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her
Ny avtale om bibliotekvederlag
Staten v/Kultur- og likestillingsdepartementet og 28 vederlagsberettigede organisasjonene har blitt endige om en ny, tiårig avtale om bibliotekvederlag. Samtidig har partene publisert en gjennomgang av vederlagsordningen.
- Ny tiårig bibliotekvederlagsavtale på plass (Kultur- og likestillingsdepartementet)
- Bibliotekvederlaget – en gjennomgang av ordningen
- Avtale om bibliotekvederlag for 2025–2034 (pdf)
Selvplagiering
En bok om filosofen Peter Wessel Zapffe er innklaget til forskningsetisk utvalg, og debatten går om normer for gjenbruk av eget materiale og om forskjellen mellom sakprosa og forskningsbidrag.
- Dag O. Hessen innklaget til forskningsetisk utvalg (Khrono)
- Ny Hessen-bok skjemmet av selvplagiat (Frida Skatvik i Forskerforum)
- Skatvik, Hessen og opphavsrett (Magnus Stray Vyrje i Khrono)
Samtidig har Høyesterett fastslått at studenten som var anklaget for selvplagiering i en eksamensinnlevering, urettmessig ble utestengt fra undervisningen:
For øvrig
- OpenAI announces content deal with Hearst including content from Cosmopolitan, Esquire and the San Francisco Chronicle (CNBC)
Hearst lisensierer innhold fra 40 aviser og 20 magasiner for oppslag i ChatGPT, som skal oppgi kilde og lenker - BI får 12 millioner til forskningsprosjekt om AI i kultursektoren (Handelshøyskolen BI)
Skal undersøke hvordan kunstig intelligens påvirker kultursektoren, særlig museer, kunst, scenekunst og film. - Reasoning failures highlighted by Apple research on LLMs (Apple Insider)
– Generativ KI er avansert mønstergjenkjenning, men ikke resonnering - Signature of an agreement between Meta and ADAGP (ADAGP, pressemelding)
Den franske forvaltningsorganisasjonen for billedkunst har inngått avtale om bruk av billedkunst på blant annet Facebook og Instagram - Mer til digitalisering og KI ved Nasjonalbiblioteket (Bok og Bibliotek)
50 millioner i økning, det meste til KI og mer digitalisering - Mottakerne av NOPA-prisene 2024 (NOPA)
Prisene ble utdelt under den årlige høstfesten i oktober