EU med snuoperasjon om kunstig intelligens
EU-kommisjonen har bestemt seg for å utsette arbeidet med et eget direktiv om produktansvar knyttet til KI. Dette får saksordføreren for EUs digitalmarkedsdirektiv, Axel Voss, til å advare sterkt mot manglende beskyttelse av opphavsrett ved innføringen av KI-forordningen (AI Act). Voss' stabssjef Kai Zenner skriver i en kommentar hvordan et direktiv om produktansvar også vil omfatte brudd på immaterielle rettigheter.
- EU accused of leaving ‘devastating’ copyright loophole in AI Act (The Guardian)
- European Parliament to grill Commission over ditched AI liability rules (Euronews)
- An AI Liability Regulation would complete the EU’s AI strategy (Kai Zenner i CEPS)
What I do not understand is that we are supporting big tech instead of protecting European creative ideas and content.
Axel Voss
Schibsted og OpenAI
Mediekonsernet Schibsted har inngått et «strategisk partnerskap» med OpenAI. Innhold fra blant annet VG, Aftenposten, Aftonbladet og Svenska Dagbladet vil bli integrert i oppdaterte nyhetssammendrag som leveres gjennom blant annet ChatGPT.
- Schibsted Media inngår samarbeid med OpenAI (VG)
- Millionavtale med OpenAI gir Schibsted-journalister 6000 kroner i året (Journalisten)
Kopinors nyhetsbrev gir deg et helhetlig bilde av hva som rører seg innenfor opphavsrett og kulturøkonomi.
Meld deg på i dag for å holde deg informert!
Lesbart
Ifølge EUs direktiv kan man reservere seg tekst- og datautvinning (også til kunstig intelligens) om man tydelig legger ned forbud mot dette. Hvordan dette skal praktiseres, er fortsatt en stor diskusjon, ikke minst om hvordan kravet til maskinlesbarhet skal forstås. For nå kan vel maskinene lese alt?
- AI Rights Reservation: Human Readable is Machine Readable - An Interview with Haralambos (“Babis”) Marmanis (The Scholarly Kitchen)
- Dutch court holds that TDM opt-out must be done by "machine-readable" means (The IPKat)

Rettighetshaverne aksjonerer i Storbritannia
Som vi har skrevet om tidligere, har den britiske regjeringen sendt ut et høringsutkast om KI og opphavsrett. En rekke rettighetshavere har reagert, og nå i sluttfasen er det satt i gang en egen kampanje som blant annet har preget britiske aviser.
- UK Creative Industries Campaign Ahead of AI Consultation Deadline (International Publishers Association)
- UK Creative Industries Launch ‘Make it Fair' Campaign (News Media Association)
- Why are creatives fighting UK government AI proposals on copyright? (The Guardian)
Musikkbransjen har valgt en annen aksjonsform, der lyden av tomme studioer og konsertlokaler er samlet i en spilleliste:
Statstilskudd og vederlagsberegning
I fjor tapte TONO saken om beregning av vederlag for konserter i Oslo-filharmonien. Nå varsles i stedet en omlegging som vil gjelde alle konsertarrangører, og der offentlige tilskudd skal regnes inn i det økonomiske grunnlaget, sammen med billettinntekter.
For øvrig
- Beslut om inriktning att lägga ner Alis (Läromedelsförfattarna)
Svensk litterær forvaltningsorganisasjon legges ned. Oppgavene overføres til rettighetsorganisasjonene - A single piece of US copyright: Are AI-generated images original artistic works or banal compilations? (IPKat)
Nytt eksempel på grensene for opphavsrettsbeskyttelse av KI-genererte bilder - Sikt er klar til å signere kontrakter med leverandører av systemer for plagiatkontroll og læringsplattform (LMS) (Sikt)
Canvas videreføres som LMS, men ny leverandør av plagiatkontrollsystem i norsk høyere utdanning - Alibaba makes AI model for video, image generation publicly available (Reuters)
Kinesisk teknologigigant vil åpne sine KI-modeller - Thomson Reuters wins an early court battle over AI, copyright, and fair use (The Verge)
Gjennomslag for rettighetshaverne i sak om ikke-generativ kunstig intelligens